Arábia ismeretlen kincse: Katar

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Arábia ismeretlen kincse: Katar

Feltöltve: 2012-04-18

Katarba repültünk a világ ötcsillagos légitársasága, a Qatar Airways meghívására. Átutazóként eddig csak a kis emirátus zsúfolt repterét ismerhettem meg, azt viszont már elég jól ismertem, ezért égtem a vágytól, hogy a dúsgazdag öböl-állam területére is beléphessek.

Budapestről a csaknem öt órás utat nagy megelégedésünkre a business osztályon tölthettük a társaság jóvoltából.
Felszállás előtt a légikisasszonyoknak nem kellett senkibe beleerőszakolni a kiváló francia pezsgőt, amit aztán a felhők felett még nagyobb mennyiségben hordtak szét. A szuperkényelmes székeken túl az étel és a kiszolgálás is első osztályú volt, igaz lazacos homárt nem kaptunk, de volt helyette marhabélszín, vegáknak vargányás tészta, marinált tengeri hal és reggelire lazacos omlett is fehér abroszon, fém étkészlettel, porcelán tányérban. A férfiak örömére a különálló borlapon főleg francia és új-zélandi borokat kínáltak, az utazás utolsó akkordjai így kulturált kocsmai hangulatba csaptak át, ezért csak keveseket kötött le az amúgy őrületes fedélzeti mozifilmválaszték.

Keleti fényűzés nyugati módra

A reptérről azonnal az új, csili-vili Renaissance City Center Doha Hotelbe hajtunk, csomagjaink külön mikrobuszban követnek minket. Én a modern palotát megtestesítő szálloda 32. emeletén kaptam szobát, amely még nem is a legfelső, innen csodálom másnap a távolban sárga ködként feltűnő, lájtos homokvihart.
Doha, amely egyébként csak 1989-ben nyitotta meg kapuit a turisták előtt, már sokszor kápráztatott el a magasból, de lentről még pazarabb éjszakai fényárjában úszva. Az olajban és főleg földgázban dúskáló állam polgárai, kevesebb, mint 300 ezer ember, szinte bármit megengedhet maguknak. Idegenvezetőnk szerint itt kétféle ember él, a gazdag és a nagyon gazdag, a bevándorolók és a vendégmunkások persze kivételt képeznek, de ők soha nem is lehetnek katari lakosok.

A sivatag szélén vagyunk, lábunk előtt a Perzsa-öböl.
Itt a homokból és a porból futurisztikus felhőkarcolók nőnek ki, a folyamatos építkezésnek köszönhetően egy év múlva talán már nem is ugyanezt a várost találjuk majd itt.
Ezek között a monstrumok bújnak meg a csak magasságukban szerényebb, grandiózus épületek, az egykori királyi palota, a dohai erőd vagy az Iszlám Művészeti Múzeum.
Az építészetileg is rendkívül izgalmas múzeum belül három kontinens kincseit rejti Spanyolországtól Közép-Ázsiáig, a legérdekesebb talán a harmadik emelet, ahol a korai iszlámtól a késő indiai és török dinasztiákig bezárólag időrendben tekinthetjük meg az uralkodók arany, ezüst és drágakő hagyatékait.

Tankoltál már 60 forintért?

Katarban az ivóvíz drágább mint a benzin, mert utóbbi literje 60 forint körül mozog, de alkohol-benzin relációban robbanás-szerű a különbség.
Bár ebben a muzulmán országban az alkoholfogyasztás bizonyos előírások betartása mellett nem muszlimok számára legális, mivel forgalmazását extra adókkal sújtják, a turistáknak számára szinte megfizethetetlen. Egy pohár borért a szálloda bárjában 3000 forintnak megfelelő riált kérnek el, behozatala magánszemélyeknek viszont szigorúan tilos, még mielőtt bárki a duty free-s áthidaló megoldásban gondolkodna. Viszont, ha imigyen szórakozni nem lehet, mivel ütik el itt az időt az őslakosok?
Munkaidő után, ami általában reggel 7-órakor kezdődik, de 15-kor már véget is ér, a keleti kényelemmel felszerelt shisha bárokba kezdenek szivárogni a férfiak, ahol a késő estig nyúló beszélgetések nélkülözhetetlen kelléke a vízi pipa. A nagyfoteles, trendi kávézók akár Európában is lehetnének, azzal a különbséggel, hogy itt éjfélkor sem láthatunk ittasan támolygó vendégeket a lámpák fénye alatt, akik később alkalmi koncertjükkel verik fel a lakókat. A gazdag arab ifjak annál inkább szeretik vadi új Land Cruisereiket a tengerparton vagy a sivatag fövenyén kipróbálni, megfutattni.
Autóik hátsó ülésén a legtöbb esetben a nejlon védőfólia is még ott díszeleg, gazdája akkor ad túl rajta, amikor az kiszakad. Egy sivatagi szafarira egy egyszerű, de bátor turistának is érdemes beneveznie, miután rögtönzött végrendeletében szétosztotta földi javait. Mi a Gulf Adventures terepjáróiban fedezhettük fel a sivatag 40 méter magas dűnéit. Az élmény garantált! A gyakorlott sofőrök még a legbevállalósabbak bátorságát is próbára teszik vezetési technikájukkal, az ember egy időre a Párizs-Dakar rally potyautasának képzelheti magát, aki akaratán kívül rossz helyen van, rossz időben. Adrenalin függőknek kifejezetten ajánlott program.
Persze az izgalmakon túl az egyhangúságában is lenyűgöző sivatagi táj is emlékezetes marad mindenki számára, különösen az, ahol az aranysárga homokdűnék a tengerrel találkoznak.

A hétvégén a helyiek a tengerpart helyett a sivatagban kempingeznek, mivel Doha amúgy is a tenger mellett fekszik, ez talán érthető, bár a főváros strandban sem szenved hiányt, ott főleg a külföldiek fürdenek, a nők szigorúan fedett testtel, a bikini viselete ugyanis szigorúan tilos.
A Korán szerint a muzulmán férfinak négy felesége lehet, Dohában mi három nőnél többet egyazon férfi mellett nem láttunk, de persze akadtak olyanok is, akik csupán egy feleséggel az oldalukon járták a fényűző bevásárlóközpontokat, mert asszony egyedül nem flangálhat az utcán.
A drága Ferrari, Maserati és Rolls Royce autószalonok mellett valamennyi nagy nyugati divatház üzlete képviselteti magát Doha előkelő Perl városrészében. Az érdeklődő turista kedvenc bevásárló helye azonban a szuk (piac), ahol a bazárokban az összes, az országra jellemző szuvenírt és csecsebecsét beszerezheti. A legfelkapottabb helyi termékek, amik nélkül nem érdemes haza térni, az óriás szemű pisztácia, a különböző magvak, fűszerek, a hibiszkusz tea, a vízipipa, s a földi halandók számára is megfizethető arany, ezüst s némely drágakő és igazgyöngy ékszerek.
A szukban nemcsak vásárolhatunk, de megkóstolhatjuk a hagyományos arab ételeket is, de ne legyünk restek megkeresni a nem túl bonyolult helyi kifőzdéket, ahol pár riálért igazán jóízűt ehetünk.

Katar éghajlata forró sivatagi. Az országban szinte mindig süt a nap, amit télen is csak nagy ritkán zavarnak meg az esőfelhők, annál gyakoribb viszont a forró, Shamal nevű szél hozta homokvihar, amely az év bármely hónapjában lecsaphat. A hőmérséklet nyáron a legmelegebb, ilyenkor a napi átlag 41 C fok körül mozog, télen viszont itt is hideg van. Utazásra legkellemesebb a februártól május elejéig tartó időszak.

Hova repülhetünk a Qatarral?

Szinte bárhova, igen baráti áron. A Qatar Airways már több mint egy éve üzemeltet közvetlen járatokat Budapestről Dohába, ahonnan csúcsszínvonalon repülhetünk tovább a világ számos vonzó célpontjára Ázsiától Afrikáig.
Eddig a hat kontinensen 112 várost kínált az utazóknak, de ettől az évtől több mint 120 úti célt tervez a légitársaság, amely a világ legfiatalabb flottájával rendelkezik. Az újdonságok között találjuk a hófehér partjairól ismert fűszerszigetet, Zanzibárt és az afrikai szafarik egyik kiindulópontját, a kenyai Mombasát is.
Szerencsére az ötcsillagos kényelmet nem kell horribilis összegekkel honorálnunk, így a repülőjegyek egyszerű turisták számára is elérhetőek még az interkontinentális járatokra is. A fedélzeten a turista osztály utasai sem számítanak számkivetettnek, így a kimagasló szolgáltatásokból nekik is jut.
Az utóbbi években óriásira duzzadt a légitársaság utasforgalma, ezért Katarban új repülőteret nyitnak a város szélén, amely várhatóan december elején nyílik meg a régivel átellenben lévő hatalmas területen, kényelmes várótermekkel és tágas terminálokkal.

A meghívásért köszönet a Qatar Airways-nek!