Hagyományos húsvéti ételek – másképpen

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hagyományos húsvéti ételek – másképpen

Feltöltve: 2010-02-16

Reprezentatív felmérések szerint a karácsony után a húsvét az az ünnep, melynek szokásait – akár a keresztény hit, akár a hozzá kötődő néphagyományok alapján – a legjobban követjük mi magyarok is.

A tradíciók közül az ételek tekintetében is így van ez: főtt sonka, főtt tojás, reszelt torma – szinte elmaradhatatlan fogásai a húsvétnak. De ha már egy kicsit unjuk a régi stílust, íme néhány tipp és recept, amelyekkel követhetjük is a hagyományokat, de mégis egy kicsit másképpen.

Zöldfűszeres bárányborda

Az „újszülött“ tejes bárány sokáig a húsvéti étkezés fő fogása volt Magyarországon is, majd a sertés- és marhatenyésztés elterjedésével ki nem szorította a füstölt, főtt sonka. Ám mostanában könnyebben lehet friss bárányt is kapni a piacokon, húsüzletekben, így érdemes visszanyúlni a régi hagyományhoz.

Hozzávalók (4 főre):
1 db. 16 „szeletes“ báránykaraj, egészben. (Könnyű kiszámolni: csak a kiálló bordacsontokat kell megszámolni!)
2 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor turbolya
2 szál friss rozmaring
4 evőkanál mustár
Mokkáskanálnyi apróra vágott friss kakukkfű
1 evőkanál olíva olaj
mokkáskanálnyi só

Elkészítés:
A hagymát és a fűszernövényeket apróra vágjuk, a fokhagymát kinyomjuk, majd összekeverjük őket egy kis tálban a sóval. A mustárt rákenjük a húsra, majd beborítjuk a fűszerkeverékkel. Egy megfelelő méretű sütőtálba, vagy tepsibe tesszük a húst, és kb. 45 percig sütjük, 180-200 fokos sütőben. Tálaláskor a bordák mentén szeleteljük. Köretként burgonyapürét, párolt zöldségeket (sárgarépa, brokkoli, francia zöldbab, zöldborsó) készítsünk hozzá.

Ascher saláta

A torma elmaradhatatlan kísérője a húsvéti sonkának, ám – bármennyire finom és egészséges – sokan nem bírják a frissen reszelt torma csípősségét. Ajánlom azonban ezt a finom „salátát“, melynek receptjét még nagyanyámtól „örököltük“. Nevét állítólag az 50‘-es, 60’as évek legendás színészéről, Ascher Oszkárról kapta, akinek egy pesti vendéglős egyszer elkészítette ezt, mivel a művész sem bírta a csípős tormát.

Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
1 szép szál torma
1 szem alma
kb. egy citrom leve
tejföl


Elkészítés:
A tormát jó előre vásároljuk meg, és attól függően mennyire száraz, 1-2 napra áztassuk vízbe! A tormát, a sárgarépát és az almát tisztítsuk meg, majd sajtreszelőn reszeljük le egy tálba, keverjük össze. Adagoljunk hozzá tejfölt és citromlevet, folyamatosan keverve, addig, amíg „össze nem áll“. Közben kóstolgassauk, hogy elég pikáns-e. A sót a végén adjuk hozzá, éppen ennyit, hogy az ízek szépen érződjenek – és már kész is. Jól záródó befőttes üvegben néhány napig jól eláll, és kitűnő kísérő a főtt sonka mellé!

Csokis, kókuszos piskótacsemege

Természetesen a húsvéti étkezésből sem maradhat el a desszert, sőt a vendégeket (pl. a locsolókat) is meg kell kínálni valamivel. Íme egy másik családi recept, aminek elkészítésében akár a gyerekek is részt vehetnek!

Hozzávalók

A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt

A csokis, kókuszos bevonathoz:
kb. 40 dkg csokoládé.
Lehet mindenféle maradék csoki is, ami a kisgyerekes családokban gyakran megmarad a különböző alkalmakból, ám már jó lenne elhasználni őket!
20-25 dkg kókusz reszelék

Elkészítés

Válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egy nagy tálban keverjük habosra a cukorral. Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Fokozatosan adagoljuk a lisztet (kanalanként) és a fehérje habot a cukros tojássárgájához. Nem szabad géppel keverni! Fakanállal „forgassuk“ bele, finom mozdulatokkal a masszába, hogy a fehérjehab ne törjön nagyon össze, és a massza a tálba folyamatosan „emelkedjen. Öntsük a masszát akkora kivajazott és kilisztezett tepsibe, hogy sütés után kb. 4-5 centi magas legyen majd. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 30-40 percig. Ha van szellőző a sütőn, azt nyissuk meg kis fokozatra, vagy a sütés közben egyszer-kétszer nyissuk meg néhány másodpercre a sütőt, hogy a pára kiszálljon, és ne „üljön rá“ a piskótára.

Ha kész, begyük ki, borítsuk ki a tepsiből (de utána fordítsuk vissza a „talpára“9, és hagyjuk legalább langyosra hűlni. Közben a csokoládét tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel. Ha túl sűrű lesz, tegyünk hozzá egy kis tejet, vagy tejszínt, hogy kb. erős tejföl sűrűségű legyen. Tartsuk melegen. A kókuszreszeléket tegyük egy nagyobb tálba. A piskótatésztát vágjuk fel kb. 4 x 6 cm-es kis hasábokra, és kezdődhet a „forgatás“, amiben már a gyerekek is tudnak segíteni. A piskóta hasábokat egy kétágú húsvilla segítségével előbb mártsuk meg a csokoládéban, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben, és rendezzük tálra. Ha kihűl, a csoki szépen rámerevedik a tésztára, így puha és finom marad. Elvben több napig eláll, de olyan finom, hogy nálunk sose szokott másnapra maradni. Ha nagy a család, vagy sok vendéget várunk, készítsünk inkább dupla adagot!

Sonka- és tojásfőzési tippek

A sonkát mindig forró vízben tegyük fel főni, így hamarabb megkérgesedik, és kevésbé fő ki az íze. Mindig annyi vizet tegyünk rá, hogy jól ellepje, és fedő alatt, kis tűzőn főzzük. Ha megpuhult, hagyjuk meghűlni a levében, majd csomagoljuk alufóliába és úgy tegyük a hűtőbe. Így finom puha, és könnyen szeletelhető lesz, nem esik szét rostjaira szeletelés közben. Ha sonka mellé szánt kemény tojásokat a sonkalében főzzük meg, különleges, enyhén füstölt zamatot kap, és még jobban illik a sonkához!

Ne feledkezzünk meg az italokról sem! A pezsgő igazi ünnepi ital, így a Húsvétnak is elmaradhatatlan kelléke. A hazai pincékből is kikerülnek már Húsvétra az igazi újborok, azaz a 2009-es szüret pompásan érlelt nedűi, így - a húsvéti újjászületéshez illően – válasszunk ezek közül, kedvünk és ízlésünk szerint. A bárányhoz és a sonkához lehetőleg valami könnyű vöröset.

Lovas Katalin