Különleges módszerrel épül újjá a badacsonyi Kisfaludy-kilátó

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Különleges módszerrel épül újjá a badacsonyi Kisfaludy-kilátó

Feltöltve: 2011-03-10

A Badacsony környékén nyaralók, kirándulók szívesen megmásszák a hegyet, hogy a tóra nyíló panorámában gyönyörködhessenek. A 438 méter magasan lévő Kisfaludy kilátót azonban az utóbbi időben ki kellett hagyni a túra útvonalból.

Egyrészt szerkezete annyira megromlott, hogy balesetveszélyessé vált, másrészt a fák már olyan magasra nőttek, hogy éppen az áhított látképet takarták el.

A kilátó Badacsonytomajhoz tartozik, mely a bazalt orgonáiról jellegzetes, és könnyen felismerhető hegy központi települése. Badacsony turisztikai fejlődéséért munkálkodók régi vágya volt egy új kilátó építése, így az önkormányzat 2008-ban úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be uniós források megszerzésére. A 100 millió forintos terv 85%-ra meg is nyerték a támogatást. S bár 15 millió forintja egyedül nincs Badacsonytomajnak, de a hiányzó forrásokat támogató jegyek kibocsátásával, illetve a többi badacsonyi önkormányzat támogatásával igyekeznek megteremteni. Badacsonytördemic már meg is ígért 1 millió forintot a megvalósításhoz.

A hétszintes, 18 méter magas, az ég felé kinyíló forgástest alakú új kilátó terveit Kőmíves Szabolcs építész készítette, aki több budapesti, látványos és igényes építészeti alkotásban (Residence irodaházak a Vizivárosban, Corvin sétány) is részt vett tervezőként.

Az új Kisfaludy kilátó felépítésének különlegessége lesz, hogy a nagyobb elemeket helikopterrel viszik majd fel a hegy tetejére. A kilátóhoz ugyanis közutak, tehergépkocsival járható utak nem vezetnek, csak erdei sétautak. A projekt keretében egyébként, ezeket a túra útvonalakat is felújítják, így várhatóan idén júniusban már újra érdemes lesz megmászni a hegyet és gyönyörködni a Balatonra nyíló panorámában.

Lovas Katalin