Tokaj-hegyaljai bortúra

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Tokaj-hegyaljai bortúra

Feltöltve: 2018-05-12

Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke.

HERNÁDVÉCSE – ENCS – TÁLLYA – MÁD – TARCAL – TOKAJ – HERNÁDVÉCSE

Tállya a tokaj-hegyaljai borvidékkel együtt a Világörökség része. Tállya hosszú ideig a Rákóczi család birtoka volt, a XVII. században barokk stílusban épült a Rákóczi-kúria. Mellette áll az 1720-as években épült barokk Maillot-kastély. A Rákóczi uradalom borainak tárolása céljából megépült Rákóczi Pince, mely Tállya egyik rejtélyes és fantáziát megmozgató, romantikus műemléke, több műemlék épület alá is benyúlik, s utcákat, tereket keresztez a mélyben. A község központjában szobrot állítottak azt jelezve, hogy egyes vélekedések szerint Tállya Európa földrajzi középpontja.

Mádon található az egykori Rákóczi – Aspremont kúria. II. Rákóczi Ferenc sógorának, Aspremont herceg családjának 1755-ben építette barokk stílusú épület. A kúriát a 19-20. században jelentősen átalakították, jelenleg elhanyagolt fizikai állapotban van. A település zsinagógája 1785-ben, későbarokk stílusban épült, és Magyarország egyik legrégebbi zsinagógájának számít. A zsinagóga Mád középpontjában helyezkedik el, a gótikus katolikus templom és a későbarokk református templom közelében. Az együttes zsidók és nem-zsidók sok évszázados békés egymás mellett élését jelképezi. Az ezredfordulóra a zsinagóga veszélyes állapotba került, 2004-es helyreállításakor koncerttermet, konferencia központot, előadótermet alakítottak ki benne.

Tarcalon található a Gróf Degenfeld Kastélyszálló a Degenfeld család szőlőbirtokán, a Terézia kert középpontjában. Az Andrássy Kúria, barokk eredetű, 18. századi. 19. században klasszicista átalakítással. 2007-ben négycsillagos – mely később öt csillagos lett – szálloda nyílt meg az épületben. A tarcali római katolikus templom gótikus plébániatemploma a 15. században épült. A templom 1562-ben a reformátusok birtokában volt. Az egykori kéttornyú templomnak ma már csak az egyik tornya áll.

Tokaj Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke. Bár a szőlő és borkultúrának évezredes hagyományai vannak a térségben, világhírre azonban csak a XVII. században emelkedett, amikor a jellegzetes kései szüret és a borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék rangos különlegessége a Tokaji aszú. A hírnév növekedésével egyre több helyre jutott el a bor. Az Tokaji aszú XIV. Lajos udvarában kapta “a borok királya a királyok bora” kitüntető címet, de emellett a cári udvar, a lengyel nemesség is szívesen vásárolta. A Hétszőlő Rt. birtokában van a Rákóczi-Dessewffy kastély, mely az 1700-as években épült, barokk stílusban, a város legpatinásabb épülete, ma borászati központ. A kastély magántulajdonban van, ezért nem látogatható. A XV. század elején épült pince, a Rákóczi Pince, – mely Hegyalja legtágasabb földalatti terme a maga 28 m-es hosszával, 10 m-es szélességével, és 5 m-es magasságával. A Tokaji Múzeum műemléki védelem alatt álló, egykori szépségében megőrzött épület, a Tokaj főterén álló polgárházak egyike. Az impozáns épület 1985 óta ad helyet múzeumként állandó, illetve időszakos kiállításoknak.